YADİGÂR BUĞDAYLAR PROJESİ
YADİGÂR BUĞDAY NEDİR?
Bir yörede en az birkaç nesildir yetişen, ortam koşullarına adapte olmuş, bölge şartlarında rahatlıkla yetişebilen, diğer tohumlara göre daha üstün vasıflı ürünler veren, atalarımızdan yadigâr tohumlara “ata tohumlar” ya da “yadigâr tohumlar” deniyor

YADİGÂR BUĞDAYLARIN ÖNEMİ
Küresel ısınmayla birlikte buğday bitkisinde de verim düşmeleri, ürün tiplerinde değişmeler, ürün kalitesinde değişmeler ortaya çıkıyor. Bunlar henüz belki de buzdağının görünen yüzü… İklim krizine karşı sürdürülebilir tarım her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Yadigâr buğdaylar çevreyle uyumlarıyla sürdürülebilir tarım açısından vazgeçilmez buğdaylar. Küresel ısınma ile birlikte zorlaşan koşullara karşı uyum yeteneği yüksek ve yetiştirildiği yöreye aşina güçlü yadigâr tohumlarla gelecekteki olumsuzluklara hazır hale gelebiliriz.
YADİGÂR BUĞDAYLAR PROJESİ
Araştırmalar, Anadolu’nun dünyadaki tüm buğdayların anavatanı olduğunu gösteriyor. Dünya ekmekçilik mirasının izini süren Puratos, Türkiye’nin geleceğine gönül vermiş farklı disiplinlerden akademisyenlerden oluşan bir bilim kurulu ile Anadolu’nun buğday mirasının da izini sürmeye, değişmeden bugüne ulaşan yerel buğdayları yani yadigâr buğdayları ortaya çıkarmaya ve desteklemeye karar verdi.
İzler Anadolu’nun en önemli ekmeklik buğdaylarından birini, Zerun’u işaret etti. Sivas Çalözü’nde Zerun buğdayı 4 mevsim izlendi, üretim süreci desteklendi ve kayıt altına alındı. Zerun’un hikayesi daha çok insana ulaşmak üzere bir belgesele dönüştü.
Warning: Undefined array key "aspect_ratio" in /var/www/vhosts/eksimayaakademisi.com/httpdocs/wp-content/plugins/premium-addons-for-elementor/widgets/premium-videobox.php on line 2846
Yadigar buğday Zerun’un hakettiği itibarı görmesi ve sofralarda yerini alması için Zerun üretimi desteklenirken bir taraftan da Zerun’dan Anadolu’nun damak tadına uygun bir ekşi maya geliştirildi. Bu ekşi maya ile yapılan Turna Ekmekleri sofralarda yerini aldı.