YADİGAR BUĞDAY ZERUN’U KORUYUP YAŞATANLARIN HİKAYESİ

YADİGÂR BUĞDAYLAR

YADİGÂR BUĞDAY NEDİR?

Bir yörede en az birkaç nesildir yetişen, ortam koşullarına adapte olmuş, bölge şartlarında rahatlıkla yetişebilen, diğer tohumlara göre daha üstün vasıflı ürünler veren, atalarımızdan yadigâr tohumlara “ata tohumlar” ya da “yadigâr tohumlar” deniyor.

ZERUN BUĞDAYI

YADİGÂR BUĞDAY ZERUN’UN İZİNDE

İzler Anadolu’nun en önemli ekmeklik buğdaylarından birini, Zerun’u işaret etti. Sivas Çalözü’nde özveriyle, sabırla, nesillerdir yadigâr buğday Zerun’u yaşatan Aktan ailesi, Zerun’un gün yüzüne çıkması için el vermeye gönüllü oldu. Anadolu’nun saklı mirası Zerun buğdayı 4 mevsim izlendi, üretim süreci desteklendi ve kayıt altına alındı. Zerun’un hikayesi daha çok insana ulaşmak üzere bir belgesele dönüştü.

BİLİM KURULU

YADİGÂR BUĞDAYLAR PROJESİ BİLİM KURULU

Türkiye’nin geleceğine gönül vermiş farklı disiplinlerden akademisyenlerden oluşan Yadigâr Buğdaylar Projesi Bilim Kurulu Anadolu’nun buğday mirasının izini sürdü. İzler Anadolu’nun en önemli ekmeklik buğdaylarından birini, Zerun’u işaret etti.

TURNA EKMEĞİ

ZERUN EKŞİ MAYASINDAN TURNA EKMEĞİ

Yadigâr Buğdaylar projesinin sponsoru Puratos Türkiye, yadigâr buğday Zerun’dan bizim damak tadımıza, ekşi maya geleneğimize uygun bir ekşi maya geliştirdi. Yadigâr buğday Zerun’un bu sayede tıpkı Anadolu’nun bir diğer mirası turnalar gibi tüm ülkeyi katetmesi, tüm sofralarda yer bulması için Zerun ekşi mayasıyla yapılan bu ekmek “Turna Ekmeği” olarak adlandırıldı.